28.1.2020

Liikunta ja urheilu

Liikuntamahdollisuudet SU:ssa ovat lähes rajattomat. Eri kampusalueilla on liikuntakeskuksia, kuten esim meillä South Campuksella Goldstein Centerissä. Täällä on myös luistelukenttä ja esterata (challenge course), joka aukeaa 16.4. Hiihtämään ja lumikenkäretkille pääsee läheisessä Drumlins Country Clubin alueella. Mikä parasta, välineet saa vuokrata ilmaiseksi. Myös erilaisia retkiä järjestetään, olen jo ilmoittautunut päiväretkelle 15.2. Lake Placidiin, vuoden 1980 talviolympialaisten pitopaikalle (jotkut ehkä muistavat "Miracle on Ice", Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkue voitti mm. Neuvostoliiton ja saavutti olympiakultaa). Ohjelmassa mm. "riding the Olympic bobsled and skeleton", pääsee siis halutessaan kokeilemaan kelkkailua...tämän kokemuksen saatan jättää väliin, mutta kierros olympialaisten eri tapahtumapaikoilla kiinnostaa.  Lumikenkäkävelyä aion myös kokeilla jossain vaiheessa ja kaipa sitä täytyy luistelemassakin käydä. Hiihtämäänkin olen luvannut muita opeja viedä, vaikken kyllä voi omilla hiihtotaidoillani kehua. No, nämä muuthan eivät olleet edes nähneet lunta ennen joten kynnys on matala. Katsotaan pysyykö lumi maassa, nyt on sadellut vettä pari päivää.

Pääkampuksella sijaitsee upea Barnes Center, missä on kolmassa kerroksessa tiloja kuntosaliharjoittelulle, ryhmäliikunnalle ja erilaisille sisäpeleille. Lisäksi tarjolla on seinäkiipeilyä, sisäjuoksurata, esports-tila pelikoneineen, uimahalli (porealtaineeen) ja vielä MindSpa, missä voi lepuuttaa aivojaa ja istua hierontatuolissa. Myös lemmikkieläinterapiaa on tarjolla. Ja tämä kaikki siis meille ilmaiseksi, aivan mahtavaa!

 Ei lopu juoksumatot, crosstrainerit tai soutulaitteet kesken.
Samalla voi katsoa vaikka uutisia tai Netflixiä omalta laitteelta. Spotify tietysti myös valikoimassa.

Kuntosalilaitteita ja painoja löytyy useammasta kerroksesta. Kuvassa treenaamassa brasilialainen opettaja, kaksimetrinen iso kiltti jättiläinen (kavereiden kesken Mohis).


 Uimahallissa on tarjolla ratauinnin lisäksi vesijumppaa ja vesijuoksua. Vesijumppaohjaaja ilmoitti minulle heti, että tarvitsen lenkkarit vesijumppatunnille (aqua fitness), etten vain liukastu altaassa😂. Porealtaassa on mukava istuskella, saunaa ei kumma kyllä keskuksesta löyty.

 esports-tila on iso, kuvassa vain pieni osa siitä

 Pelikenttiä ja ylhäällä juoksurata, alakerrasta löytyy vielä toinen laidoilla varustettu kenttä. 
Vain sählymailat puuttuvat!





Olen jo pari kertaa käynyt silittelemässä koiria täällä 
(kissaa käyn silittelemässä Friendship-perheeni luona).

Liikunnan harrastamisen  lisäksi tarjolla on tietysti urheilun seuraamista joka makuun. Kävimme porukalla katsomassa AHL-liigan lätkämatsia  Syracuse Crunch - Utica Comets. Kukaan muu Fulbright-opettajista ei ollut aikaisemmin nähnyt jääkiekko-ottelua, mutta se ei haitannut, peli oli viihdyttävää ja jännittävää lätkää. Lisäksi amerikkalaiset osaavat show-meiningin, musa pauhaa, katsomokamera kiertää yleisössä, väliajat ovat täynnä esityksiä ja kilpailua. Löytyipä Crunchin ja Cometsin pelaajista suomalaisiakin nimiä, Otto Somppi ja Olli Juolevi. Syracuse voitti 4-2 ja matsin jälkeen tapasimme muutaman pelaajan.



Aina urheilutapahtumien aluksi lauletaan kansallislaulu The Star-Spangled Banner.



Kanadalainen maalivahti Scott Wedgewood pelasi hienon ottelun 
ja jaksoi tulla hymyilevänä vielä fanitapaamiseen. Vaikutti tosi mukavalta kaverilta.

Ykköslajit täällä ovat kuitenkin koripallo ja amerikkalainen jalkapallo, jääkiekkoa ei niin moni seuraa. SU:n koripallo-ohjelma on yksi maan arvostetuimmista, ja joukkue pelaa korkeimmalla sarjatasolla college-liigassa. Joukkueen valmentaja Jim Boeheim on ollut Syracusessa 43 vuotta ja tienaa vuodessa 2,6 miljoonaa dollaria (kampuksen parhaiten palkattu työntekijä). Ottelut televisioidaan ja katsojia on otteluissa kymmeniä tuhansia. Kävimme Syracuse vs Pittsburgh -matsissa viime lauantaina ja katsojia oli lähes 24 000. Ensi viikolla SU pelaa arkkivihollistaan Dukea vastaan ja silloin voi katsojia olla 40 000. Koko katsomo on oranssi, sillä joukkue tunnetaan nimellä Syracuse Orangemen. Ja oranssihan on yliopiston väri. Jälleen oli väliajalla ohjelmaa trjolla, mm. vauvojen konttauskilpailu 😆 Syracuse voitti jännittävien vaiheiden jälkeen 69-61.






Ensi viikonloppuna onkin sitten Yhdysvaltojen urheilumaailman tärkein tapahtuma, Superbowl 2020 Miamissa. San Franciso 49ers vastaan Kansas City Chiefs ja väliajalla esiintyvät Jennifer Lopez ja Shakira. Halftime show ja juhlien järjestäminen ovatkin monille se isompi juttu kuin itse peli. Professori Tom Bull on kutsunut kaikki meidät Fulbright-opet kotiinsa Superbowl-juhliin sunnuntaina 2.2. Urheilun saralla on luvassa myös NHL-kiekkoa jossain vaiheessa, olen lippuja Buffalo Sabresien peliin ostamassa ja mahdollisesti pääsen katsomaan Colorado Avalanchea Denverissä huhtikuussa (siitä matkasta lisää myöhemmin). Buffalohan on noin 2,5 tunnin matkan päässä Syracusesta, lähempänä kun New York City (5 tuntia). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti