22.1.2020

Syracuse University - Go Orange!

Me Fulbright-stipendiaatit saavuimme Syracuseen 10.1. pimeänä perjantai-iltana. Syracuse sijaitsee New Yorkin osavaltion pohjoisosassa ja on tunnettu kovista talvistaan - erityisesti lumimäärästä. Tänä vuonna alkutalvi on kuitenkin ollut yhtä leuto kuin Suomessa, joten lunta ei maassa ollut. Pimeää ja märkää...kovin tuttua. Tilanne muuttui myöhemmin ja lunta tuli heti viikonloppuna.

Ensimmäisenä päivänä osallistuimme Spring Convocation -tapahtumaan eli lukukauden avajaisiin Crouse Collegessa. Tilaisuus oli kuin Harry Potterista, ja opiskelijat kutsuvatkin rakennusta Tylypahkaksi. Perinteitä todella ylläpidetään Syracuse Universityssä. Avajaisten jälkeen kävimme vielä brunssilla muiden uusien opiskelijoiden kanssa. Ja talo tarjosi!


SU:n Fulbright-stipendiaatit: Tuija Suomesta, Yael Israelista, Aissata Senegalista, Professori Tom Bull, Lawrence Ugandasta, Joanna O. Masingila, Sue Uudesta Seelannista, Akhu Botswanasta, Sara Pohjois-Irlannista, Maurice Brasiliasta, Amy Pohjois-Irlannista, Raysie Filippiineiltä, Amine Marokosta. Eturivissä vieressäni Rildo Brasiliasta, Bala Intiasta, Yuli Indonesiasta, Mustapha Marokosta ja Ernesto Meksikosta. Ihan mahtava jengi! 





Dekaani Joanna O. Masingila ja Professori Tom Bull kasvatustieteen laitokselta.

Crouse College
Brunssilla


Asumme yliopiston South Campuksella opiskelija-asunnoissa, jotka ovat itse asiassa kuten rivitaloja. Alakerrassa on keittiö ja olohuone, yläkerrassa kaksi makuuhuonetta ja yhteinen vessa/suihku. Keittiössä oli jo kaikki perusvarusteet, ostimme kuitenkin leivänpaahtimen ja vedenkeittimen sillä mitään elektroniikkaa ei taloissa ole. Ei siis televisiota puoleen vuoteen (läppäriltä sitten jos on aikaa ja halua).



Talot eivät ole kovin kauniita, mutta ihan mukavia (ja meille ilmaisia, joten ei ole valittamista). Kämppikseni israelilaisen Yaelin kanssa ollaan ihan samalla aaltopituudella ja tullaan hyvin toimeen. Naapureina meillä on nuoria opiskelijoita ja sen kyllä kuulee. Keski-ikäiset rouvat haluaisivat nukkua puolitaöin mutta varsinkin viikonloppuisin nuoriso bilettää seinän takana kolmeen asti yöllä :( ja seinät ovat kuin paperia. Siispä kunnon korvatulpat korviin! 

South Campuksella on myös opiskelijoiden Goldstein Center, mistä löytyy pyykkitupa, kuntosali, ravintoloita, pieni ruokakauppa, opiskelutiloja ja biljardipöytiä. Kaikkia palveluja ollaankin jo käytetty. South Campukselta kulkee ilmainen bussi Main Campukselle n. 10 minuutin välein, ihan myöhään yöhön asti. 




Kuntosalikaverina minulla on musiikinopettaja Akhu Botswanasta.

Syracuse University on arvostettu yksityinen tutkimusyliopisto, missä on n. 23 000 opiskelijaa ja 
työntekijöitä yhteensä n. 5000. Se on kaupungin suurimpia työnantajia. Yliopisto on perustettu vuonna 1870 ja viettää siis 150-vuotisjuhlia tänä vuonna. Yliopistossa on 13 collegea ja täällä on erityisen arvostetut journalismin, kansainvälisten suhteiden, biotekniikan ja kasvatustieteen laitokset, varsinkin erityisopetuksessa Syracuse on Amerikan johtavia yliopistoja. Yhdysvaltojen ranking-listalla yliopisto on sijalla #54 (U.S. Department of Educationin mukaan maassa on n. 4300 yliopistoa). Yliopisto saa paljon rahoitusta tutkimukseen ja lahjoituksia alumneilta. Juuri luin uutisen, että entisen yliopiston alumnin perustama Newhouse Foundation lahjoittaa tänä vuonna 75 miljoonaa dollaria journalistiikan laitokselle. Rahaa kertyy myös lukukausimaksuista, sillä undergraduate eli perustutkinto-opiskelija maksaa vuodessa 75 000 lukuvuodessa tuition feetä eli lukukausimaksua. Siihen päälle sitten asuminen ja ruoka. Neljän vuoden kanditutkinto maksaa siis 300 000 dollaria. Siihen saa vanhemmat ja opiskelija säästää jonkin aikaa tai ottaa pankista lainaa. Yksi maisteritason kurssi voi maksaa lähes 5000 dollaria (näin hinnan kun ilmoittauduin kursseille, onneksi ei tarvitse maksaa kursseista). Tarjolla on kuulemma myös paljon stipendejä. Kampuksella näkyy paljon aasialaisia opiskelijoita, erityisesti kiinalaisia. Siellä taitaa rahaa riittää näihin opintoihin.

Syracuse painottaa olevansa "inclusive and diverse" eli liberaalit arvot korostuvat kampuksella. Amerikan lipun vieressä hulmuavat sateenkaarilippu ja alkuperäiskansan, Onondaga-heimon, lippu. Unisex-vessoja löytyy joka puolelta, rasismiin ja syrjimiseen suhtaudutaan vakavasti. Kampus on myös turvallinen, sillä sillä on oma Department of Public Safety -poliisikunta. Kännykkään saa ladattua LiveSafe-sovelluksen, jonka avulla voi pyytää kaveria seuraamaan kotimatkaa tai hälyttää apua. DPS:ltä myös pyytää saattajan kotimatkalle esim. jos luento päättyy illalla myöhään. Hieman hätkähdytti, kun ensimmäisessä Fulbright-seminaarissa DPS:n officer Wazen antoi ohjeet kouluampumisen varalle ja näytti vielä erittäin havainnollisen videon active shooter -uhkasta. Ohje on seuraavassa järjestyksessä: Run, Hide, Fight. 



SU:n väri on oranssi, ja se näkyykin katukuvassa. Yliopiston vaatteita myydään lähes joka kaupassa ja opiskelijat pukeutuvat SU t-paitoihin, verkkareihin, pipoihin, takkeihin jne. Onneksi kampuksen vieressä on loistava käytettyjen vaatteiden kauppa 3fifteen, mistä kaikenlaisia vaatteita saa ostaa pilkkahintaan. Ja vaatteet ovat lähes uusia, ihan käsittämätöntä. Täältä on jo moni lämpimästä maata tullut Fulbright-opettaja ostanut talvikamppeet itselleen. Opiskelijat eivät ole ehkä köyhimmästä päästä, monet kulkevat Canada Goose- takit päällä, ovh täälläkin 1000 dollaria. Opiskelija-asuntojen parkkiksilla näkee myös Bemareita ja Porscheja. 




Otto the Orange on yliopiston maskotti

Yliopiston Main Campuksella sijaitsevat kaikki 13 collegea ja niiden tiedekunnat. Kaikilla on omat rakennuksensa, toiset vanhoja ja arvokkaita, toiset uusia ja huippuvarusteltuja.

Huntington Hall, missä sijaitsee the School of Education, eli meidän kotirakennus. Tiedän jo mistä päin rakennusta saa hyvää ilmaista kahvia ja välipaloja (student services).

 Vieraiden kielten laitos, rakennus esiintyy kuulemma jossakin Addams Family -elokuvassakin.


Kuvassa näkyy Crouse College.

 Carnegie Library (miljardööri Andrew Carnegien aikanaan rahoittama).

Life Sciences -rakennus, jonka katolla on kasvihuoneita.

Puolessatoista viikossa on tapahtunut niin paljon, että sulateltavaa riittää. Puitteet ovat täällä ihan mykistävät. Kirjoitan erilliset postaukset itse opiskelusta ja urheilusta, sillä niistäkin riittää kerrottavaa. Loppuun vielä erikoisuuksia kampukselta:

Lämmitetty bussipysäkki


Perhevessoissa tarjolla ilmaiseksi terveyssiteitä ja kondomeja (niitä saa myös urheilukeskus Barnes Centeristä, mistä lisää myöhemmin).



Vielä on lisättävä huomio amerikkalaisten kertakäyttökulttuurista. Vaikka näennäisesti täällä kierrätetään, todellisuudessa kaikki näyttäisi menevän samoihin roskiksiin lopulta. Asuntolamme pihalla on heitetty pahvit ja roskapussit sikinsokin vaikka niille on eri roskikset. Kampuksella ei ole missään biojäteastioita. Ja kaikkialla myydään kahvia kertakäyttömukeista ja ruokaa muovikääreissä. Eniten ihmetyttää ravintolat, joissa ruoka tulee kertakäyttöastioissa, esim. Huntington Hallin vieressä olevassa Varsity Dinerissa. Hyvää ruokaa ja edullista, mutta käsittämätön määrä jätettä siellä syntyy. Eikä ole Amerikassa kuultu muovipillien kieltämisestä tai omista kahvimukeista. Laitoksilla olevista Nespressokoneiden tai kahvinkeittimien vieressä on aina kertakäyttömukeja. Ja opiskelijat ostavat kahvinsa tietenkin Starbucksista tai muista kahviloista, eikä omiin mukeihin. Energiantuhlaus onkin sitten oma lukunsa ja jättimäisten autojen päästöt....Eikä täällä taatusti kukaan kävele mihinkään!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti