Kaikki Fulbright DAI-stipendiaatit kokoontuivat Washington DC:hin 7.-10.1.2020 Fulbright-ohjelman orientaatioon (Welcome Orientation Workshop).
Meitä on lukuvuonna 2019-2020 yhteensä 48 stipendiaattia 17 eri maasta. Yhdysvalloissa meidät on jaettu kolmeen eri isäntäyliopistoon: Syracuse Universityyn, Arizona State Universityyn ja Indiana University of Pennsylvaniaan. Syracuse University eli lyhyesti vain SU on mukana ohjelmassa toista vuotta. Euroopasta meitä Fulbright-stipendiaatteja on vain Suomesta, Kreikasta ja Isosta Britanniasta, muut osallistujat ovat Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan eri maista, lisäksi mukana Uusi Seelanti edustamassa Oseaniaa. Monikulttuurinen ja monipuolinen ryhmä eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, kaikki kuitenkin yhdistää opettajan ammatti ja kiinnostus koulutuksen kehittämiseen.
Washingtonin päivät olivat täynnä ohjelmaa, tietoa ohjelman eri osa-alueista ja säännöistä, nopea vilkaisu Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmään ja tutustumista toisiimme. Saimme kansion täynnä papereita, toivottipa itse Valkoisen talon isäntäkin meidät tervetulleiksi Yhdysvaltoihin:
Tervetuloa-puheiden jälkeen esittelimme omaa maatamme pienissä ryhmissä muutaman esineen tai kuvan avulla.
Minä olin valinnut nämä kertomaan Suomesta:
Kukaan ei arvannut mitä alimmainen kuva esitti - siis ilmaista kouluruokaa! Se herätti suurta hämmästystä. Puhumattakaan Suomen ilmaisesta koulutuksesta korkeakouluihin saakka.
Orientaatiossa käytiin myös läpi Fulbright DAI-ohjelman keskeiset osat. Ohjelman rahoittaa Yhdysvaltojen ulkoministeriö eli U.S Department of State ja sen käytännön toteutuksen hoitaa IREX-organisaatio. Mukana ovat myös isäntäyliopistot ja paikalliset alueen koulut. Ohjelman tarkoituksena lisätä osallistujien ammatillista osaamista ja luoda kestäviä suhteita ja yhteistä ymmärrystä Yhdysvaltojen ja osallistujamaiden opettajien ja heidän oppilaidensa välille. Lisäksi osallistujat parantavat osaamistaan opettajina jakamalla parhaita käytänteitä omista maistaan ja Yhdysvalloista, sekä kertomalla paikallisissa kouluissa omista maistaan ja kulttuureistaan osallistuvat täkäläisten koulujen kansainvälistämiseen. Ohjelmassa on aika vaativa akateeminen sisältö, joka koostuu eri osista: ns. tutkimushanke (inquiry project), Fulbright-seminaareista, teknologia-kurssista, yliopiston kursseista (audit courses, yliopiston 1-2 kandi- tai maisteritason kurssia) sekä kenttäkokemus paikallisessa koulussa (field experience). Lisäksi pitäisi varata aikaa omalle hyvinvoinnille ja paikalliseen kulttuuriin, nähtävyyksiin ja elämänmenoon tutustumiseen. Kiireinen, mutta erittäin kiinnostava kevät edessä!
Mielenkiintoista oli myös havainnoida eri kulttuureista tulevien ihmisten käytöstä orientaation aikana. Jos pyydettiin kommenttia johonkin asiaan tai pyydettiin esittämään kysymyksiä niin innokkaimmat opettajat kun saivat mikin kouraansa niin he ensin kiittelivät järjestäjiä ja Yhdysvaltojen valtiota ja pitivät sitten pitkän puheenvuoron oman maansa kulttuurista tai koulutusjärjestelmästä. Itse kommentti tai kysymys jäi kyllä epäselväksi, mutta heillä oli selvästi tarve vuolaasti kiitellä kaikesta ja tuoda omaa maataan esille. Me suomalaiset emme oikein tähän peliin lähteneet...kommentteja ja kysymyksiä esitin ilman pitkiä kiitoksia tai Suomi-propagandaa. :) Sen verran Suomea mainostin, että jaoin kaikille IREXin henkilökunnan jäsenille ja juhlalounaan pääpuhujalle Fazerin suklaalevyt - osa heistä oli jo herkkua maistanutkin ja iloisesti yllättyivät lahjasta. Olisikohan pitänyt pyytää Fasulta sponssia matkalle...
Tutustuin Washingtonissa myös kämppäkaveriini Raysieen Filippiineiltä ja tulevaan Syracusen kämppikseeni Yaeliin Israelista.
Ehdimme vajaan kolmen päivän aikana parin tunnin kiertoajelulle keskeisille Washingtonin monumenteille: Valkoinen talo, the Capitol ja Lincoln Memorial
Hieno tilaisuus oli myös juhlalounas torstaina, missä puhui ulkoministeriön edustaja Ms Jennifer Gibson ja IREXin edustaja edustaja Rebecca Bell.
Tässä Suomen toinen Fulbright DAI-edustaja Mika Vähäkuopus Oulusta ja minä. Mika viettää kevään Arizonan lämmössä.
Me SU-stipendiaatit lähdimme perjantaina 10.1. lennolla Syracusaan. Kone oli niin pieni, että meidän matkatavaramme painoivat liikaa ja koneesta poistettiin liikapainon vuoksi satunnaisotannalla Tom Bull, SU:n professori ja meksikolainen Fulbright-stipendiaatti Ernesto. He lensivät sitten myöhemmin Bostonin kautta Syracuseen. Kaikenlaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti