2.2.2020

Juhlia monenlaisia

Kurssit, seminaarit, workshopit ja kohta alkava kenttäkokemus (field experience) paikallisessa koulussa vievät toki suurimman osan meidän Fulbright-opettajien ajasta, mutta onneksi aikaa on myös sosiaaliselle elämälle. SU tarjoaa paljon mahdollisuuksia iltarientoihin, lisäksi järjestämme itsekin ohjelmaa. Päädyin  ryhmän epäviralliseen juhlatoimikuntaan (social committee) ohjelmaa järjestämään, ja jotenkin minusta on tullut ryhmän äitihahmo - no olenhan vanhimmasta päästä osallistujia ja naimissa oleva kahden lapsen äiti. Enemmistö opettajista on sinkkuja.

Erilaisia juhlia on riittänyt, tässä niistä lyhyt katsaus

Kiinalaisen uuden vuoden juhla 24.1. Slocum Hallissa. Syracusen arkkitehtuurin tiedekunta järjestää joka vuosi Lunar Year Celebration -tapahtuman, koska heillä on paljon opiskelijoita Kiinasta, eikä opiskelijoilla ole mahdollisuutta viettää sitä omien perheidensä kanssaa opintojen aikana. Kiinalainen uusi vuosi on Kiinassa tärkein juhla, nimenomaan perhejuhla. Tarjolla oli juhlapuheita, esitelmiä, esityksiä ja lopuksi kiinalaista ruokaa ja teetä tarjolla. Kiva tapahtuma.


 
Dekaani Michael Speaks arkkitehtuurin laitokselta tarjosi meille teetä. 
Hän on keräilee teepannuja Kiinasta.




Samana iltana ehdittiin myös Crouse Collegeen kuuntelemaan huippuluokan jazzia, Setnor School of Music -laitoksen laulunopettaja Marianne Solivan esiintyi oman bändinsä kanssa.







Hieno oli myös Syracuse Universityn vuosittainen Rev. Dr. Martin Luther King Jr:n muistojuhla "A Living Legacy". Mahtavaa kuorolaulua, puheita, tanssiesitys ja sokerina pohjalla Rev. Dr. Raphael Warnockin upea puhe. Oli kuin itse Martin Luther Kingiä olisi kuunnellut, epäilemättä vaikuttavin puhe, jonka olen kuullut livenä. Raphael Warnock on tunnettu kansalaisoikeustaistelija ja demokraattipuolueen senaattoriehdokas Georgiassa. Puheessa kuultiinkiin voimakasta kritiikkiä istuvaa presidenttiä kohtaan.  Pastori puhui rasismia ja kaikkea syrjintää vastaan, kohdistuu se sitten etniseen alkuperään, vammaisuuuteen, uskontoon, sukupuoleen, tai seksuaaliseen suuntautumiseen. "We'll get there...together!" Tunnelmia täällä: Syracuse news ja Daily Orange






Viitenä perjantai-iltana kampuksen Center for International Services järjestää Mix-It-Up -tapahtuman kampuksen ulkomaalaisille opiskelijoille. Ilmaista ruokaa ja kiinnostavia keskusteluja erimaalaisten ihmisten kanssa. Sinne siis! Viime perjantaina keskusteluryhmässäni oli kaksi intialaista maisteriopintoja tietotekniikassa ja kyberturvallisuudessa tekevää opiskelijaa, yksi iranilainen kansainvälistä politiikkaa opiskeleva ja kiinalainen tietotekniikka opiskeleva opiskelija, sekä kasvatustieteen laitokselta keskustelua vetänyt opettaja  Ms. Lei Kiinasta. Keskustelimme mm. asumisesta, perheen roolista ja opiskelusta kotimaissamme ja Yhdysvalloissa. Intialaiset aikuiset miehet kertoivat, etteivät koskaan olleet tehneet mitään kotitöitä tai laittaneet ruokaa kotona asuessaan. Koska äiti tai kotiapulainen oli huolehtinut niistä. Nyt jo kuulemma pärjäävät ihan hyvin opiskelija-asunnoissa kämppisten kanssa. Ms Lei taas kertoi hänen äitinsä tulleen Kiinasta tänne joksikin aikaa huolehtimaan tyttärestään ja lapsenlapsistaan, koska työpäivät ovat niin pitkiä täällä. Hieman rikkoi kaavaa tämä äiti-ihminen Suomesta, joka jätti perheensä sinne ja on osannut ihan mainiosti pestä pyykkiä, siivota ja laittaa ruokaa itse jo monta vuosikymmentä. Ja niin osaa aviomieskin, terveisiä kotiin! Suomi on kyllä tasa-arvon mallimaa kun täällä vähän keskustelee muualta maailmasta tulevien kanssa. 


Ruoaksi oli hyvää intialaista ruokaa, ei liian tulista. 
Edellisen kerran syötiin hampurilaisia. Huomatkaa kertakäyttöastiat, 
täällä ei taida kukaan tiskata astioita...

Eilen järjestimme meidän asunnossamme Fulbright-opejen nyyttärit (potluck). Kaikki kokkasivat oman maansa ruokia ja meillä oli kyllä varsin herkullinen kattaus esillä. Myös ystäväperheeni Cindy ja Tim osallistuivat bileisiin, he toivat varsin amerikkalaista herkkua Macaroni and Cheese. Oli marokkolaista taginea ja teetä, falafelejä ja pitaa Israelista, botswanalaisia papuja, meksikolaisia enchiladoja, brasilialaista kuskusia, irlantilaista leipää ja perunamuusia, intialaisia sipuli-pakodoja ja porkkana-halwaa...erikoisuutena uusiseelantainen paistettu kiwi :) no oli ehkä ihan kanankoipia, mutta luulenpa ettei osa vitsiä ymmärtänyt vaan luuli syövänsä todella kiwi-lintua. Minä kokkasin kermaista lohikeittoa ja lisukkeena ruissipsejä. Hyvin tuntui maistuvan kun jäi vain liru kattilan pohjalle. Ruoan jälkeen porukka intoutui tanssimaan pienessä kopperossamme, jokainen sai valita jonkin oman maansa biisin. Daruden Sandstorm toimi yhä! Niin vedettiin mm. irlantilaiset jigit kuin intialainen Bollywood. Ja päälle Macarena! Oli kyllä huippuhauska ilta.









Amy Irlannista, Cindy ja Tim, minä ja Sara Irlannista
Mauricio Brasiliasta, Yuli Indonesiasta ja Ernesto Meksikosta, 
edessä Yael Isrelista ja minä


Sunnuntaina 02.02. 2020 juhlakausi jatkui amerikkalaisen jalkapallon jättitapahtuman Super Bowlin merkeissä. Tom ja Nicki Bull kutsuivat koko ryhmän kotiinsa Super Bowl -juhliin, siellä oli tarjolla periamerikkalaista syötävää chiliä, kanansiipiä, pitsaa, dippejä, salaatteja...Teemana oli myös hassut hatut (saatiin valita Tom Bullin kokoelmasta, jotka olivat peräisin hänen vanhasta luokkahuoneestaan). Syöminen ja seurustelu taisivatkin olla pääasia juhlissa, telkkareita oli kyllä päällä joka huoneessa mutta harva seurasi itse peliä San Francisco 49ers - Kansas City Chiefs (jälkimmäinen voitti). Väliajan esitys kyllä katsottiin, Shakira ja Jennifer Lopez toivat latinoväriä tapahtumaan, joka pidettiin Miamissa. Kantaa ottavaksikin on esitystä sanottu, näkyihän lavalla lapsia häkeissä ja JLo heilutti lippua, jossa toisella puolella oli USA:n lippu ja toisella Puerto Ricon. Halftime show


 Ei suosinut minua onni tulosvedossa.




 Minä Tomin ja meksikolaisen Erneston kanssa

 Akhu, Mauricio, minä ja Amine

 Tom ja ugandalainen Lawrence

 Mr Darth Vader 

 Välillä pelattiin biljardia
Indonesialainen Yuli taipuu moneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti